Bu sene 30. Ulusal Neonatoloji Kongresinin heyecanını Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlemiş olmanın gururu ve mutluluğu ile birlikte yaşadık.
Her yıl Nisan ayında yaptığımız, ancak pandemi döneminde Ekim ayına ertelemek zorunda kaldığımız kongremizi bu sefer olağan tarihlerinde; 26-30 Nisan, 2023’te Antalya Kaya Palazo Otel’de başarı ile tamamladık. Kongremizde bir araya gelişimiz, deprem afetinin burukluğunu yaşadığımız bu zorlu dönemde hepimize güç ve umut kaynağı oldu.
UNEKO-30, 26 Nisan 2023’te 9 kurs ile başladı. Kongre öncesi kurslarımız arasında, İleri Mekanik Ventilasyon, Simülasyonlarla Aşırı Düşük Doğum Ağırlıklı (ADDA) Bebek Yönetimi, Yenidoğan Yoğun Bakımda Uygulamaya Yönelik Beslenme, Sürekli Renal Replasman Tedavileri (CRRT), Doğum Salonunda Stabilizasyon, Yenidoğanda İleri Uygulamalar, Periferik Yerleştirilen Santral Kateter (PICC), Riskli Bebeklerde Uzun Dönem İzlem, Fantom Simülasyonlu Ani Kötüleşen Yenidoğana Yaklaşım kursları yer aldı. Çeşitliliği ve içeriği her sene zenginleşen kurslara katılımın yoğunluğu, adeta bilgiye özlemin ne kadar fazla olduğunu gösteriyordu. Bu senenin en önemli farklılığı, kurs programımıza tam 4 simülasyon kursunun aynı anda gerçekleştirilmesi oldu.
Kurs akşamı yenidoğan yandal asistanlarının ve genç yenidoğan uzmanlarının ayrı oturumlarda katıldıkları ‘Yurtdışı Bursluluk Sınavı’ gerçekleşti. Genç meslektaşlarımızın bilgilerini tazeleme için motivasyon buldukları bu sınavlarda başarılı olanlara, Türk Neonatoloji Derneği olarak yurtdışı deneyim imkanı sunacak olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Sınav sonrası kongremize katılan yandal asistanlarımız Yönetim Kurulumuz ile birlikte bir akşam yemeğinde buluştular ve sorunlarını doğrudan tartışma imkanını buldular.
UNEKO 30’un açılış töreni 27 Nisan 2023 tarihinde Dernek Başkanımız Prof. Dr. Esin Koç’un açılış konuşması ile gerçekleştirildi. Açılışta Dernek Başkanımız Prof. Dr. Esin Koç, son bir yılda derneğimiz ve üyelerimizin gerçekleştirdiği bilimsel ve sosyal programları görselleriyle anlattı. Derneğimizin deprem felaketinden etkilenen neonatologların yanında olduğunun mesajını verdi, ve deprem bölgesine derneğimizin yaptığı yardımları anlattı. Açılış töreninde, her zaman olduğu gibi Neonatoloji alanında büyük emek ve çalışmaları olan çok değerli hocalarımıza şükranlarımızı sunmak üzere; Prof. Dr. Murat Yurdakök, Prof. Dr. Nihal Oygür, Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy, Prof. Dr. Adnan Öztürk, Prof. Dr. Hacer Ergin’e emeklilik plaketleri takdim edildi.
Açılışı takiben Araştırma Makalesi Ödülü’nün kazananı Jüri Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan; Pediatric Research dergisinde yayınlanan, Ayberk Akat, Seda Yılmaz Semerci, Osman Mutluhan Uğurel, Ayşegül Erdemir, Olivier Danhaive, Merih Çetinkaya ve Dilek Turgut-Balık yazarları olduğu ‘Bronchopulmonary Dysplasia and Wnt Pathway-Associated Single Nucleotide Polymorphisms’ başlıklı makale olarak açıkladı ve Prof. Dr. Merih Çetinkaya ekibi adına ödülü teslim aldı.
Açılış töreninin ardından Prof. Dr. Neena Modi’nin konuşmacı olduğu
‘Current Evidence for Prevention and Treatment of Necrotising Enterocolitis’ konulu açılış konferansı gerçekleştirildi. Kongremiz 5 gün boyunca büyük bir katılım ile devam etti. A salonunda Neonatoloji uzmanlarına yönelik panel, konferans ve forumlar mevcuttu. B salonunda yer alan paneller ve karşıt görüş oturumlarına katılımcı ilgisi oldukça fazlaydı. C salonunda ise yenidoğan hemşireliği ve hekim-hemşire ortak oturumları gerçekleştirildi. Kongremizde 5 yabancı, 219 yerli akademisyen oturum başkanı ve konuşmacı olarak görev aldı ve 9 kursun yanı sıra 3 paralel salonda 3 konferans, 14 panel, 2 forum, 4 karşıt görüş, 8 hemşire oturumu, 5 uydu sempozyumu, 4 sözel bildiri oturumu gerçekleştirildi.
Kongremizde bu yıl da dünya çapında öne çıkan yabancı konuşmacılarımız misafir ettik. İngiltere’den Neena Modi; ‘Current Evidence for Prevention and Treatment of Necrotising Enterocolitis’ başlıklı açılış konuşmasının yanı sıra, ‘Neonatal Growth Cards’ başlıklı konuşmasını yaptı. Kordon kanı çalışmaları ile tanınan İsveç’ten Ola Andersson; ‘Sustained Cord Circulation After Birth – Short- and Long-Term Effects’ başlıklı konuşmasını online olarak gerçekleştirdi. Yine İsveç’ten Richard Sindelar; ‘Tiny Babies and Ventilatory Approaches’ ve ‘Severe BPD and Experience with Chronic Phase Ventilation’ başlıklı konuşmaları ile bizlerle çalışmalarını ve tecrübelerini paylaştı. Avustralya’dan Peter Dargaville online bağlanarak ‘Minimally Invasive Surfactant Therapy-What are the Benefits’ konulu konuşmasını yaptı. Kurs programımızda Fantom simülasyonlar ile tüm gün bizimle olan Yasser El Sayed, kongremizde de ‘Management Of Hemodynamics During Postnatal Transition In Preterm Infants’ başlıklı konuşmasıyla bizlerle oldu.
Yoğunluğunun yanı sıra umut dolu bir atmosferi de beraberinde getiren kongremizde Nebil Özgentürk’ün Türk Neonatoloji Derneği için hazırladığı “Yüzyıllık Doğumun Hikayesi” belgeseli de ilk kez gösterildi. “Tam yüzyıl önce bir ülke yeniden doğar, onun verdiği nefesle binlerce minik kalp yaşar” diyen belgesel, hepimizi derinden etkiledi ve üyelerimizden tam not aldı.
Gala Gecesinde sunulan bildiriler ve araştırma projesi başvuruları arasında ödüle layık görülenler açıklandı:
Yenidoğan uzmanları kategorisinde İrem İyigün, Alaattin Kızıl, Rümeysa Çitli ve Gözdem Kaykı; yandal asistanları kategorisinde ise Makbule Ercan, Fatih Karaaslan, Ferhan Demirtaş ve Yasemin Ezgi Köstekçi yurtdışı bursluluk sınavını kazanarak ödüllerini aldılar.
Biildiri ödülleri ise şu şekilde sıralandılar:
Sözel Bildiri 1.lik Ödülü; Sema Gül, Yağmur Tuğral, Canan Seren. Hipoksik iskemik ensefalopatili bebeklerin erken dönem nörogelişimsel sürecinin yapay zeka modelli sistemle izlenmesi.
Sözel Bildiri 2.lik Ödülü; Hilal Özkan, Merih Çetinkaya, Nilgün Köksal, Esin Koç, Hasan Özkan, Emel Okulu, Eren Özek, İbrahim Murat Hirfanoğlu, Nuray Duman, Ömer Erdeve, Beril Yasa, Hülya Özdemir, Fatma Kocael, Canan Türkyılmaz, Funda Tüzün, Saadet Arsan, Halime Sema Can, Sinem Gülcan Kesrin. Prematüre bebeklerde nazal CPAP ve nazal IPPV altında daha az invaziv surfaktan tedavisinin etkinliğinin araştırılması: CURLISPAP Çalışması
Sözel Bildiri 3.lük Ödülü; Ezgi Yangın Ergon, Senem Alkan Özdemir, Sinem Akbay Ak, Meltem Yenilmez, Buse Soysal, Oğuz Han Kalkanlı, Şebnem Çalkavur, Tülin Gökmen Yıldırım. Neonatal dönemde SARS-CoV-2 pozitif saptanan bebeklerin uzun dönem nörogelişimsel sonuçlarının değerlendirilmesi: Retrospektif kohort çalışması.
Tartışmalı Poster Ödülü; Burçin İşhan. Prematüre bir bebekte ateş, döküntü ve eklem tutulumuyla giden nadir bir otoinflamatuar sendrom: Kriyoprin İlişkili Periyodik Sendrom (CAPS).
Hemşirelik Sözel Bildiri Ödülü; Emel Buldur, Nalan Yalçın, Demet Terek, Özge Altun Köroğlu, Mehmet Yalaz, Mete Akısü, Nilgün Kültürsay. Preterm bebeklere uygulanan finger feding yönteminin başarılı emzirmede uzun dönem sonuçları: Randomize kontrollü kohort çalışması.
Gala Gecesine katılan Göksel’in performansı ise hayranlıkla izlendi. Tüm bir senenin yorgunluğunun atıldığı gecede gelecek 31. UNEKO’nun hayali şimdiden hepimizi kapladı.